Historie - de første 30 år med birte

Mit hundeliv – mit kennelliv

Det startede med, at min engelske springer spaniel var blevet så gammel, at jeg tænkte på snarest at få en ny – engelsk springer. Desværre var der lige netop i 1986 ingen at finde på hvalpemarkedet – men hvad med en welsh springer spaniel? 

Sweet Chester’s Corin – Balder1
Tjah… Jeg ringede og snakkede med opdrætteren – Lars Kruuse – kennel Sweet Chester. En tur til Fyn og Sweet Chester’s Corin – Balder1. kom med hjem med en masse råd om: hundetræning, udstilling, læs noget mere om hunde, og det er altså også en jagthund…Balder var hverken den smukkeste eller klogeste welsh springer jeg har haft, men han førte mig ind i en helt ny verden af hjælpsomme, engagerede hundefolk. 

Danebods Diana Bianca
2 år senere hentede jeg welsh springer nr. 2 – en tæve fra kennel Danebod. Ove Nørætt på Fyn, Danebods Diana Bianca. Hun var både smuk og klog – og planen var klar: De skulle have hvalpe, derfor måtte jeg jo også have et passende kennel navn.

Kennel Red And White’s blev godkendt af FCI i 1990
Kennel Red And White’s blev godkendt af FCI i 1990 og 18.8.1990 fødte Bianca kennelens A 1 kuld. 

5 personer
som hjalp mig i mine første famlende forsøg som opdrætter og udstiller:

De to opdrættere Lars Kruuse og Ove Nørætt Udstillingsdommer – og opdrætter af welsh springer spaniel svenske Lilian Jonsson, som jeg mødte, første gang jeg udstillede i Dansk Kennel Klub, venlig hjælpsom og stadig en god kontaktperson.

Michael Tranholm – dengang dyrlæge studerende – sad trofast nattevagt sammen med mig ved fødslen af A og B kuldet.

Lisbeth Staunsholdt Nilsson – trimmer, træner og opdrætter af engelsk cocker spaniel og dansk/svensk gårdshund. Hun hvalpetestede mine hvalpe og rådgav vedr. temperament.

Om hundetræning sugede jeg viden hos Anne Hasseriis og Bjarne Toftesgaard, hvor jeg gik i lærer som træner. ”Lær at læse hunde” – og læs noget mere om hunde!

oplevelser og resultater

Selvfølgelig tæller konkurrencegenet ind
Det blev en livsstil at lave noget aktivt med hundene og træne dem. Welsh springer spaniels er lærenemme og har en fremragende næse. Selvfølgelig tæller konkurrencegenet ind… en målsætning at bestå en ny prøve med en ny hund. En hund blev til to, til 4 til 5, der boede hos mig.

Prægningen af hvalpene
For mig har prægningen af hvalpene de første 8 uger været det allervigtigste, at rådgive hvalpekøberne og hjælpe dem med at finde den hvalp, der ville passe bedst i deres familie, samt tæt at følge hvalpe og familier det første halve år af hvalpenes liv, derfor har der altid været 5 gange hvalpetræning med. Det gav altid mulighed for at diskutere små og store problemer om det at have fået et nyt ”familiemedlem”.

Spaniels var jagthunde
På min træningsplads mødte jeg flere jægere, som overbeviste mig om, at spaniels sandelig også var jagthunde. Jeg fik lov at komme med som driver med Bibi 1., som viste sig som en super dygtig stødende og apporterende jagthund. Mine welsh-springere og jeg har været inviteret med som drivere i rigtig mange jagtkonsortier i årenes løb.

Som tiden gik blev jeg også dressurprøvedommer og prøveleder for alle Spanielklubbens prøver. Fik også taget jagttegn.

35 champions, og deriblandt 5 internationale champions
Talt sammen har jeg siden 1988 bestået Dressur 1 med 12 forskellige hunde, Dressur 2 med 4 forskellige hunde, apporteringsprøver med 4 forskellige hunde, slæb/apportering med 2 forskellige hunde, begynderklasse markprøve med 7 forskellige, åben klasse markprøve med 2 forskellige og vinderklasse markprøve med 1.

Udstillingsmæssigt har Red And White’s opdrættet og / eller ejet mindst 35 champions, og deriblandt 5 internationale champions.
44 kuld welsh springere blev det til gennem årene. Det sidste født hos mig i 2019.

Vi gør klar til de næste 30 år
Nu er mine ben slidte af et langt aktivt liv, derfor er jeg vældig glad for, at Søren Hansen fører kennel Red And White’s videre. Tag godt imod ham.

Selv har jeg en masse minder fra over 30 år med en vidunderlig hunderace og alle de spændende, kloge, hjælpsomme hundefolk, jeg har mødt i tidens løb. 

Tilbage hos mig bor nu kun matematikeren Nolle på 12 år, (mange, mange titler – 10 apporteringsprøver, den sidste som 10 årig!) og den klogeste welsh med supernæsen Bibi 2. på 8 år, samt en gårdhund Brita på 1½ år.

Hits: 1067