jagt

Jagttræning

Welsh Springer Spaniel er en jagthund med oprindelse i Wales, hvor man har kendt denne type af hunde i mange hundrede år. De tidligste eksemplarer blev dengang blot kaldt “Land Spaniel”, men man kender til gengæld til ret nøjagtige beskrivelser af disse hundes udseende helt tilbage fra 1570, og disse hunde modsvarer helt klart Welsh Springer Spanielen.

Den nuværende, moderne Welsh Springer Spaniel fik sin mere generelle popularitet og udbredelse efter Mr. A. T. Williams vandt Sporting Spaniel Club Trials i 1900, og da ham og hans hunde i de efterfølgende år vandt flere konkurrencer. Dette resulterede i racen blev anerkendt af den engelske kennelklub i 1902, hvor den blev optaget som Welsh Springer Spaniel efter den tidligere havde været sidestillet med Engelsk Springer Spaniel.

Welsh’en blev også eksporteret til udlandet i disse år, hvilket også resulterede i racen blev anerkendt af den amerikanske kennelklub i 1906.

også om vinteren

Er der noget smukkere en efterårsdag, når den rød/hvide welsh med et energisk søg, en hurtig drejning får lettet fasanen, som bagefter rammes flot, hvorefter den elegant samles op og apporteres?

Eller en kridhvid vinterdag, når welshens kastanierøde kontrastfarve lyser op, idet den stryger gennem sneen eller for fuld fart frygtløs henover isen for at apportere sæsonens sidste and!

Welshen har en fremragende næse og den er særdeles god til at finde anskudt vildt. 

Ved en af årets sidste jagter, var alle andre hunde løbet forbi, men Wera fortsatte med at snuse i noget kvas, fluks lettede en kok, men den var anskudt og jagten gik hurtigt gennem skoven, vel ca. 100 meter, hvorefter Wera stolt kom retur med den stadig levende fasan i  munden.

Welshen arbejder også gerne i vand, og mine hunde har i hvert fald ikke opdaget, at havvand også er koldt om vinteren.

Welshen er en glimrende jagthund for jægeren, som gerne vil bruge den som sin faste hjælper og godt selskab på egen jagt.

faste hjælper på egen jagt

På de store godsjagter er de efterspurgte, fordi de som gode flokhunde har evnen til at samarbejde og jage i flok. Det er en flot oplevelse at se sådan et par flotte rød hvide welsh afsøge terrænet i samarbejde med drevets andre jagthunde og lette fasan efter fasan. 

Den kontaktglade og samarbejdsvillige welsh passer godt for jægerne, som gerne vil have hunde, der er gode til at følge med, være opmærksomme på føreren og kunne samarbejde med andre hunde.

Welshen’s naturlige jagtegenskaber er ikke automatiske, det fremavles igennem fornuftigt avlsarbejde med nøje udvælgelse af passende parringer. De må ikke være skudræd og de skal have egenskaben til at ‘please’, dvs. de holder øje med føreren og kommer på indkald – UANSET hvad der løber foran dem. Kommandoen STOP eller NEJ skal kunne indøves, men kommandoerne skal være der – uanset hvad man vil bruge sin hund til. Det vigtigste for mig er, at ejerne og hundene sammen får et aktivt og godt ”hundeliv” om det hedder jagt eller anden for aktivitet – er underordnet. Welshen elsker træning og aktivitet.

Welshen blev oprindeligt i Wales gennem generationer avlet til at leve og jage i flok. Flokinstinktet passer også godt til en familiehund, hvor familien ønsker, at hunden følger den i tykt og tyndt, læg mærke til hvordan de søger kontakten.

billeder fra jagturer

Hits: 2064